HGSS

Vježba Odjela za ronilačko spašavanje – Karlovac 2024.

U periodu od 11.-13.10.2024. se na području HGSS stanice Karlovac održala vježba Odjela za ronilačko spašavanje HGSS-a.

24/10/2024

|

Odjel za speleoronilačko spašavanje

Glavnina vježbe se odradila u subotu u Dugoj Resi na rijeci Mrežnici koja se pokazala kao idealno mjesto za ovakav tip vježbe, s uvjetima kakve bi samo mogli poželjeti.

Vježba na kojoj je prisustvovalo ukupno 19 pripadnika HGSS-a iz 7 stanica je započela brifingom i ponavljanjem tehnika spašavanja za javne potrebe (Public Safety) koje koristimo i uspješno primjenjujemo u ronilačkim akcijama HGSS-a.

Sudionici vježbe su podijeljeni u četiri radne grupe, tri grupe su pristupile uvježbavanju pretraživanja dna rijeke koristeći uže za komunikaciju između glavnog ronioca i tendera, dok je četvrta grupa s čamca pretraživala dno koristeći se podvodnim dronom i sonarom.

Nakon završetka dijela vježbe s ponavljanjem tehnika, sudionici vježbe pristupili scenarijskom dijelu vježbe kroz kojeg se pretraživalo korito rijeke prema unaprijed dogovorenom scenariju tražeći „tijela“ dvojice unesrećenih.

Nakon uspješnih pronalazaka sudionici vježbe su se uputili u stanicu Karlovac gdje je nakon ručka održano predavanje „Preporuke postupanja s objektima traganja u ronilačkim intervencijama i potragama ronioca HGSS-a“ .

Vježba je završila sastankom članova Odjela kroz koji su dogovoreni planovi za narednu godinu kao i daljnji rad Odjela.