HGSS

Emergency call

European Cave Rescue Meeting u Mostaru

17th European Cave Rescue Meeting održan je od 19. do 22. rujna 2024. godine u gradu Mostaru, u Bosni i Hercegovini. Skup je organizirala Gorska služba spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBiH) u ime European Cave Rescue Association (ECRA), a pod pokroviteljstvom Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-K.

Cilj skupa se kao i ranijih godina temelji se na razmjeni znanja i iskustava koristeći interakciju različitih disciplina u speleospašavanju. Više godina se ECRA bavi uvođenjem novina kako bi se postiglo minimalno korištenje tehničke opreme i optimizirao broj spašavatelja.

Ovaj trodnevni skup okupio je preko 150 spašavatelja iz 20 zemalja. Spašavatelji HGSS-a sudjelovali su u organizaciji skupa, provedbi radionica iz područja tehnika u speleospašavanju,proširivanja uskih prolaza, medicinskog zbrinjavanja u podzemlju, komunikacija u podzemlju te vježbi speleoronilačkog spašavanja.

Hrvatski spašavatelji održali su radionicu terenske akupunkture – neinvazivni i nemedicinski analgetici za suzbijanje akutne traumatske boli. Naš speleoronilac s francuskom adresom održao je predavanje o zaronu u francuskom izvoru Font Estramar na dubinu od -308 metara – što je donedavno bio svjetski rekord, sadašnji rekord je -312 metara u istom izvoru. Također sudjelovali smo u izradi i prezentaciji koncepta vođenja i upravljanja službama prvog odgovora koji uključuje koordinaciju velikog broja službi i spašavatelja kako bi se iskustvo stečeno u prošlogodišnjoj akciji u Turskoj što bolje implementiralo u postojeće standardne operativne postupke, čime bi se postigla veća interoperabilnost među spašavateljskim službama.

Održana je redovna godišnja koja je ove godine bila i izborna skupština ECRA-e. Usvojeni su izvještaji o radu u pretkolom četverogodišnjem mandatnom razdoblju te doneseni novi plan rada i financijski plan. Naš spašavatelj Dinko Novosel ponovo je izabran za predsjednika ECRA-e čime se još jednom potvrdila kvaliteta i renome koji uživaju hrvatski speleospašavatelji u svijetu.